Opvoeden is een kunst en het vraagt constant flexibel meebewegen als ouder. In deze huidige tijd zijn we ons als ouders vaak erg bewust dat ons eigen proces en staat van ZIJN direct invloed heeft op ons kind. Jij als ouder bent tenslotte degene die het meest verbonden is met jouw zoon of dochter. Ouders en kinderen zijn door DNA met elkaar verbonden in het familiesysteem. De unieke band tussen biologische ouder en kind is met niets te vergelijken. Een opvoedopstelling maakt gebruik van deze hechte en unieke band. Met een opstelling is het doel om als ouder zo volledig en congruent mogelijk beschikbaar te zijn als opvoeder.
Kinderen zijn de spiegels van hun ouders uit liefde. Met een opstelling wordt de verbinding of gebondenheid tussen ouder en kind helder. Onbewuste verlangens als ouder kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Als ouders veranderen verandert ook vaak het gedrag van kinderen. Ik ben daar als moeder zelf ook voortdurend naar op zoek.
Een opstelling dat klinkt misschien heel spannend. Echter wat zo bijzonder is aan een individuele opvoedopstelling is dat je deze zelf kunt doen als ouder. Je hebt er niemand anders bij nodig, ook je eigen kinderen, partner of andere familieleden hoeven er niet bij aanwezig te zijn. Samen gaan we stap voor stap op zoek naar elementen in het familiesysteem die zich onbewust in jullie gezin en jouw gezin van herkomst hebben vastgezet. Dat doen we met vloerankers. Door daarmee te spelen in de ruimte ga je op ontdekkingstocht. Ik neem je daarin mee.
Je kunt in een individuele opvoedopstelling ook een thema opstellen en als onderdeel meenemen. Zo vertelde een moeder dat haar zoontje elke keer zo huilt als ze hem wegbrengt naar school. Hij klampt zich aan haar vast en wil haar niet loslaten. Dit thema hebben we neergelegd in een opstelling door voor elk onderdeel een anker te kiezen: school, zoon en moeder. Door zelf als ouder op de verschillende ankers te gaan staan ervaarde zij elke positie. Zo kwam deze moeder ineens tot besef, dat ze eigenlijk zelf nog helemaal niet wilde dat haar zoon naar school zou gaan. Zij kon hem nog niet loslaten. Kinderen zijn loyaal aan hun ouders, vandaar de tranen bij haar zoon. Door alleen al dit besef kwam er meer rust bij het wegbrengen. Daarna hebben we met elkaar onderzocht waar dit verlangen mee te maken zou kunnen hebben door ook het gezin van herkomst van moeder zelf erbij te betrekken.
We kunnen niets meer aan het verleden veranderen, wel aan hoe we het verleden herinneren. Daarbij spelen emoties en gevoelens nog de grootste rol. Dit zijn vaak gevoelens en emoties die niet geleefd mochten worden en soms worden deze emoties en gevoelens onbewust generaties doorgegeven zonder te weten wat het precies is. Door juist deze emoties te doorvoelen zullen ze eerst zichtbaar worden en daarna juist oplossen en verdwijnen.
Een opvoedopstelling werkt met al je zintuigen en op vele lagen door. Je voelt het, je ziet het en hoort het…Als ouder sta je op verschillende plekken en zo ervaar je thema’s vanuit verschillende perspectieven en posities. Zo kom je uiteindelijk tot die diepere laag. Vaak werkt de erkenning van wat er zich aandient bij een individuele opvoedopstelling al helend of bevrijdend. Het bijzondere van een opvoedopstelling is dat het vanzelf nog een tijd doorwerkt. Een ervaring tijdens een opvoedopstelling zegt vaak meer dan duizend woorden. Door het echt te ervaren en te zien en horen vallen dingen als vanzelf op hun plaats. Je kunt op deze manier als ouder zelf veranderingen in gang zetten voor het gezin. Ik raad ouders dan ook eigenlijk altijd een individuele opvoedopstelling aan om ook op ontdekkingsreis te gaan naar wat zich wellicht nog in het familiesysteem afspeelt. Zo ontstaan er nieuwe bewegingen. Als ouders deze nieuwe bewegingen en oplossingen gebruiken, dan zullen patronen zich ook minder snel herhalen van generatie op generatie en kunnen oude lasten in het systeem blijven waar ze horen.
Als een ouder weer volledig zichzelf kan zijn, dan is opvoeden een natuurlijk en ontspannen gebeuren. Een opvoedopstelling helpt je als ouder weer te vertrouwen op wat er is en wie je bent. En het bijzondere is.. kinderen volgen je als vanzelf, omdat ze jou zien en jouw kracht.
Bron: Opvoedopstellingen van Marianne Langemeijer
Foto: Shutterstock